Door de Stentor - Ingrid Willems © Ruben Schipper Fotografie
Tobbedansen? Wat is dat nou weer? De 12-jarige Nils Weber had er tot enkele weken geleden nooit van gehoord. Maar zie, op Koningsdag doet hij zijn uiterste best om als snelste aan de bel te trekken bij het evenement Blij dat ik glij in Harderwijk. Vanuit een bootje dat hij samen met andere leerlingen van het Morgen College in elkaar zet. ,,We gaan voor snel, niet voor de mooiste.”
Nils heeft de afgelopen weken via Youtube veel beelden gezien van tobbedansen, onderdeel van het destijds zeer populaire programma Te land ter zee en in de lucht. Het was docent Jesper van der Vegt die hiervoor het initiatief nam met zijn techniekklasje van zes leerlingen en die zelf ook mee bouwt.
Van der Vegt: ,,Mijn droom was altijd om mee te doen aan tobbedansen. Maar het kwam er eigenlijk nooit van. We keken altijd met het hele gezin. Fantastisch om te zien. Pas enkele weken geleden hoorde ik van Blij dat ik Glij op Koningsdag, nog wel hier in Harderwijk ook. Ik dacht meteen, hier kan ik wat mee met mijn techniekklasje. Iets moois en vooral iets dat snel in elkaar te zetten is.”
Maar dan moest hij de 12- en 13-jarige leerlingen er wel eerst filmpjes van laten zien. Want ze hadden geen idee waar meester Jesper het over had. Het liefst was de docent zelf in het bootje gestapt, maar dat kan hij voor de leerlingen die volop meedenken en meebouwen aan de boot niet over zijn hart verkrijgen.
Dat Nils, die in Zeewolde woont, in de boot mag plaatsnemen is volgens de docent geen toeval. ,,Nils doet aan freerunnen. Hij kan heel goed springen. Dat zal hij vanaf de boot naar de bel zo snel mogelijk moeten doen. Bovendien is hij de lichtste van de groep. Minder gewicht betekent sneller over het water.” Nils: ,,Ik ben heel benieuwd hoe het gaat. We kunnen niet oefenen. Maar het gaat vast goed.”
In een aparte ruimte van het technieklokaal lassen enkele leerlingen een stalen constructie in elkaar, die het bootje op het water moet lanceren. Van der Vegt: ,,De boot ligt op deze constructie de helling af, waarna die op het eind van de schans als het ware op het water wordt geschoten, hopelijk met veel snelheid. We kijken ook heel goed naar de stabiliteit. Nils gaat bijvoorbeeld midden in het bootje zitten. De boot moet natuurlijk niet meteen omslaan als ie in het water komt. We kunnen niet oefenen maar ik heb vertrouwen dat het goed gaat.”
Intussen neemt Paul Hulleman ook even een kijkje in het technieklokaal. Hij werkt op de school en is zaterdag de presentator van het evenement. ,,Leuk om de jongens hier nu bezig te zien. Ik ga de meeste teams wel even af om te kijken waarmee ze bezig zijn. Er doen er zaterdag vijftien mee. Het moet tijdens een jaarlijks evenement worden op Koningsdag in Harderwijk.”
Het is de Oranjevereniging Harderwijk die het initiatief nam voor Blij dat ik Glij, dat is geïnspireerd op het vroeger bijzonder populaire televisieprogramma Te land, ter zee en in de lucht. Op de scheepswerf Veluvia moet het evenement zaterdagmiddag spektakel bieden, zo hoopt de Oranjevereniging. In zelfgemaakte vaartuigen of tobbes gaan de deelnemers de zes meter hoge schans af. Blij dat ik glij is tussen 12.00 en 18.00 uur en is ook via een stream te bekijken: 0341stream.nl.